header image
Home arrow Speakers Corner arrow Columns & Opinions arrow Zaventem terminus
Zaventem Terminus PDF Print E-mail


Image
Niemandsland in kleur
Ik voel me een nomade in een ver, maar ver van vrolijk land. De regering wil er je mening niet horen. Het best van al heb je geen mening en volg je slaafs de mening van de regering. Kweek je toch een mening, dan is de kans groot dat je huis in lichterlaaie staat. Meningloze militairen die de mening van de regering opleggen aan al wie niet in de pas loopt. Ze plunderen eerst je huis alvorens het te flamberen.
 
Vrijheid bestaat elders, ik heb de mensen in mijn dorp erover horen praten. Over een plek genaamd België, waar mensen met een mening rechten krijgen in plaats van dat ze hen ontnomen worden. Je woont er in een gezellig appartement, je hebt een auto en je kan alles kopen wat je maar wil. En er is werk voor iedereen. Een paradijselijke bestemming.
 
Zaventem, gateway to heaven. Ik wist dat de temperatuur hier niet zo hoog lag, maar dat het op de mensen zou overslaan, dat had ik niet gedacht. Zoals bij een ramp, waar het ieder voor zich is, zo is de Belg hier vooral met zichzelf bezig. Niet dat de mensen in België ongemanierd zijn, integendeel, altijd stipt op tijd en ze eten met mes en vork.  Wie met bestek eet, heeft vuile handen. Dat zei mijn oom vroeger. Maar wie heeft er vuilere handen dan die man die mijn huis in de fik stak?
 
België – negen opeengestapelde glitterbollen, een pissend mannetje en een pak frietjes. Ik herken niks rondom mij. Hoe kom ik in contact met mijn dorpsgenoten in Mechelen? Zijn ze misschien al ingeburgerd en net zo kil geworden als het Belgische klimaat? Ik spreek de taal hier niet. Dat hoeft ook niet, de straten zijn leeg, niemand spreekt.   
 
Mechelen – schuilplaats voor Assyrische vluchtelingen, mijn dorpsgenoten. Ik ben illegaal, ik heb geen telefoon, ik ga bellen in de Pakistaanse telefoonshop. De familie in het land ver van hier is blij me te horen. De blauwe mannen die een razzia uitvoeren, zijn even blij me tegen te komen. Twee dagen later ben ik in het gesloten centrum 127 bis. Niemandsland, vlakbij de luchthaven. Zaventem, gateway to hell.

Tekst en foto - Yassine Semlali