header image
Home arrow Culture & Traditions arrow Food & Feast arrow Assyrische broodoven
Assyrisch brood in Mechelen PDF Print E-mail

Image
Ishaks vrouw aan de broodoven
Het oosten van Turkije ligt ver van Mechelen. Soms al te ver voor de Assyrische christenen die uit hun onveilige geboortestreek bij de Iraakse grens naar de Vlaamse Dijlestad zijn uitgeweken. Honger scherpt het heimwee aan. Niet van brood alleen leeft de Assyrische migrant, maar toch... 

In de tuin van de Assyrische familie Olcas aan de Stuivenbergbaan staat een authentieke kleioven waar mensen van de Mechelse Assyrische gemeenschap hun brood kunnen komen bakken. ‘Net zoals we dat in ons dorp Hassana in Turkije deden,’ zegt Ishak Olcas. De familie Olcas vluchtte midden jaren tachtig weg uit Turkije. De christelijke Assyriërs werden door de Koerden en het Turkse leger weggejaagd uit hun dorpen, legt Ishak uit.  De meeste inwoners van Hassana trokken naar Mechelen, dat ondertussen ruim 2.000 Assyrische Mechelaars telt. ‘De andere Hasnaye zijn nu verspreid over de hele wereld, zelfs tot in Amerika,’ zegt Ishak.

Een keer per maand krijgt de familie Olcas vrienden en familie over de vloer, die zelf hun brood komen bakken in Ishaks kleioven. ‘In Hassana had elke wijk een eigen kleioven. Het was een sociale gebeurtenis waarbij de vrouwen het graan dat door de mannen was geoogst, verwerkten tot deeg en in de oven stopten,’ legt Ishak uit. Omdat Ishak die traditie niet verloren wilde laten gaan, maakte hij zijn eigen kleioven. ‘Ik vond de klei aan de oevers van Egleghemvijver in Hombeek en ik verstevigde die klei met stro, zodat de oven niet kon barsten. Op een maand tijd was de oven klaar voor gebruik,’ zegt Ishak.

Image
De verse smaak van Hassana in een Mechelse tuin

Ishaks vrouw bakte al brood als kind in Hassana, toen ze nauwelijks twaalf was. In Mechelen wil ze dat blijven doen. ‘Ik doe het ontzettend graag. Het is een traditie die van moeder op dochter wordt doorgegeven. Tijdens het bakken slaan de vrouwen een babbeltje en maken ze samen veel plezier,’ lacht ze. Het platte brood ligt tijdens elke maaltijd op de keukentafel. Maar op zondag wordt de oven niet gebruikt. ‘Zondag is een rustdag, zoals ons christelijke geloof het voorschrijft,’ verklaart Ishak.  

Tekst naar het verslag van stagejournalist Loic Verstraeten in Gazet van Antwerpen.
Artikel: Assyrische Mechelaars bakken brood in zelfgemaakte kleioven (GvA 26.03.2007).